Home
Начало
За Нас
Контакт

Щастието не е крайна спирка, а начин на пътуване....

       ПОЧИВКИ       ХОТЕЛИ
       КРУИЗИ       TRAVELLER IQ


Новини от Блога
 
14 Март 2017 г. 13:08
Добавихме тази рубрика, защото освен за пътуванията ни, бихме искали да ви разказваме и за малко изв...
 
 
14 Март 2017 г. 13:04
Какво си представяте, когато чуете Германия? По традиция мислим за нея като за една от държавите, къ...
 
 
14 Март 2017 г. 13:01
Февруари и Норвегия са ключови думи за този красив феномен  © Shutterstock Норвегия не е от най-разп...
 
 
14 Март 2017 г. 12:56
Черно, ароматно и плътно, кафето е избор на милиони хора по света. От 15-ти век насам то не спира да...
 
 
14 Март 2017 г. 12:50
Ако сте от зиморничавия тип хора, за които студените месеци са време за зимен сън и мечти за лятото,...
 
Вашата оценка
Начало > Информация за държава
Информация за държава
Търсене

Столица: Кайро
Официален език: арабски
Национален химн: Bilady, Bilady, Bilady
Интернет домейн: eg
Телефонен код: +20
Часово време:UTC +1
Парична единица:Египетска лира
Територия: 995 450 км2
Площ вода: 6,000 sq km
Население: 74 718 797
Население гъстота: 75,1 д/км2
Големи градове: Кайро

Полезна информация:
Египет е държава в североизточната част на Африка, с население, съсредоточено предимно край коритото на река Нил. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове.
Египет е страна на древна цивилизация с история от над 5000 години. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинкса, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел.

История

За повече от 3 хилядолетия Египет е център на най-развитата култура. Страната е известна богатствата си на археологически находки.

Египет е вероятно най-старата цивилизация на Земята, възникнала по долината на река Нил преди около 3100 години. А също така е най-старата посещавана туристическа дестинация. Гърци и римляни са идвали по тез земи да се забавляват, и да разглеждат чудесата сътворени от човека в далечните времена. Но Египет е много повече от Пирамидите и паметниците. Опияняващото Червено море с изумителни гледки под водата, горещите нощни предизвикателства, луксозните хотели и петзвездни ресторанти. Романтично пътешествие по течението на река Нил на празнична лодка или една нощ във величествената опера. Може да се посветите на културно опознаване като никой друг. Египет е земя движена от живота, звука, красивото и силните усещания. Повече от всичко тази земя си остава в съзнанието с представата за забавление, защото хилядолетия е била място за развлечение на императори и крале. Надяваме се и вие да откриете за себе си привлекателността на Египет.

Основни туристически дестинации и забележителности

Кайро

Наречен ненапразно перлата на Нил, в този град живота не спира да пулсира вече хилядолетия наред! Летейки в посока към Кайро вие ще останете прилично изненадани от гледките, който се откриват пред вас. От едната страна ще виждате обшираната пустиня с цвят на кехлибар, която изглежда няма край. А то другата страна се откроява огромен Кайро – модерен град с представата за Оазис.
Пътешествениците от цял свят остават изумени от чудесата и антиките запазени през вековете от древните цивилизации. Посешавайки Кайро ще се потопите в миналото, но и ще се насладите на множество удоволствия в съвременен стил.

Не случайно това местоположение на града се развива до такава степен, че се превръща в най-големия египетски град. Възниква още по времето на палеолита и неолита. В началото градът е носел древното название – Мемфис, за което говорят и останките на 15 мили южно от днешен Кайро. Имал е доминиращо влияние върху по-голяма част от египетско-фараонската история. Наблизо до Мемфис се е намирал съвременен религиозен център, който гърците са наричали Хелиополис. През 525 г. пр. н. е. нахлуващите персийци завладяват Египет и построяват стратегическо укрепление северно от града наричайки го Вавилон-край-Нил. Съществувало е, докато Александър Македонски не завзема земите през 332 г. пр. н. е. По време на гръцкия период Кайро няма особенно важно значение. Но всичко се променя след завладяването от Римската империя. Градът придобива известност и се превръща в основно укрепление със стратегическо разположение за римските търговски пътища. Римския генерал Трайан възстановява стария канал в Червено море, построен по времето на фараоните, което позволява плаването към различни дестинации. През тези години Вавилон продължава доминиращото влияние в региона и христианската общност се разраства като се превръща във виден център за новата религия. Но нещата се променят, когато Египет попада в ръцете на арабите. Легендата разказва, че когато Амр напуска Вавилон, за да обсади Александрия, той изоставя своята шатра. Когато се завръща тя си стояла там, но един гълъб си бил направил гнездо в нея. И така владетеля решава да построи Джамия, първата в Египет, от която всъщност тръгва израсването на днешен Кайро. А покрай нея се издига Фустат (Град от шатри), който започвайки като случаен конгломерат от шатри и колиби се превръща в съвършен търговски център, където местното население се наслаждава на добро здраве и успехи.
Туристически обекти
Кайро има впечетляващ избор от места за посещение, които могат да ви отнемат близо седмица до две, за да ги обиколите и разгледате. От всички естествено най-известни са Пирамидите – “Стражите на пустинята”, безмълвния Сфинкс, старата столица Мемфис, областта Саккара и стъпаловидната пирамида на Джосер, Националния Исторически Музей, "Висящата църква" подслонила Дева Мария. Те представляват уникални завещения от най-старата цивилизация на планетата. Но няма смисъл да ви разказваме, защото това не е за описване. То трябна да се види. Също така ви препоръчваме да усетите ислямската култура, която като древна и мъдра се е запазила най-добре в многобройните джамии и в стария град. Посещавайки тези места вие ще разберете доста за живота на местните хора и ще се докоснете до техния бит и обичай, които се различават от нашите, но и са много интересни. Освен това посещението на Коптския квадрат предлага интересни за откривателите места – Коптския музей, църквата “St. George – Мъченикът” и църквата “Св. Барбара”. А градът на смъртта представлява отделна категория, която наистина си заслужава посещението.
Ако ви се наложи да шофирате в Кайро се пригответе за силни нерви и много издръжливост, защото трафикът в града може да бъде сравнен с ад. Най-добрия начин за придвижване са такситата и метрото. В автобусите най-често срещаната гледка са тълпите от хора, които потякога висят по вратите. Както и това, че не винаги можеш да разбереш накъде отиват. В такситата има броячи. Може да се отбележи, че шофьорите използват предварително такса за превоза, но повечето от тях са любезни.

Гиза

Гиза е място, където от хиляди години се извисяват египетските пирамиди и сфинксът построен може би,за да пази за вечни времена Голямата пирамида на фараона Хуфу.Сфинксът е изграден от солидна скала и вероятно изобразява египетският владетел Хефрен. Но най-впечатляващите постройки в платото Гиза са величествените пирамиди на фараоните Хеопс, Хефрен и Микерин. Най-високата от тях е тази на Хеопс — 137,16 м. Първоначално пирамидата била с височина 146 м.Тази постройка е първото от седемте чудеса на света. Пирамидата на Хефрен е незначително по-малка от тази на Хеопс,а тази на Микерин е вече само слабо копие. Днес огромни тълпи туристи пристигат в платото Гиза,за да се насладят на величествената гледка.
Предназначението на тези древни постройки си остава загадка,въпреки че знаем,че те служат за гробници на египетските владетели.

Александрия

Александрия е град-легенда. Вратата на света към земите по поречието на Нил. Дом на много философи, мислители и професори от миналото. Този велик град има въздействие върху света повече от всеки друг по нашата планета, но не със сила както Римската Империя или Картаген. А със силата на изобретателността върху човешкото съзнание.
Градът е основан от един млад крал с името Александър Велики, който завладява света едва тридесетгодишен. Превръща го в столица на своите египетски владения и база за владение на Средиземно море. Разположен върху прохладна ивица на ръба на кристално синьото. Той е чудесен град, за да се загубиш в него. Изхвърляй си картата и се шмугвай в малките улички и ще станеш свидетел на изключителна доброта и великодушие от страна на местното население. Заслушайте се в историйте на жителите и се гмурнете в бита, и културата на египтяните. Когато слънцето започне да се снишава последвайте миризмата на море и риба. Corniche – главната морска улица на града. Гледай залеза на слънцето в морето и разбиващите се вълни в пристанището. Уникално нрасиво. Той все още е град-легенда, въпреки че вече града от миналото е притегателен само за писатели и артисти. Не го пропускайте, защото ще съжалявате, че не сте го опознали. Изживейте незабравими мигове!
Времето през цялата година е топло и влажно. Температурата през летните месеци достига до 33 С, а през зимата пада до 8 С. Дъжд почти не пада като изключим два-три месеца от зимата, когато падат средно около 114 мм/месец.
Местата, които е задължително да видите не са едно или две. Като цяло могат да бъдат разделени на такива свързани с исляма, християнството или гръцко-римския период. Музея на финно изкуство, Музия под вода, Музея за гръцко-римско изкуство, Римския театър и още, и още, което не е за изпускане.
Крайбрежната ивица на града предлага няколко хубави плажове, където ще намерите всякакви удобства за туристите.

Луксор

В списъка с градовете, които трябва непременно да посетите в Египет, Луксор трябва да бъде на ... 1 място. Тук се намират едни от най-уникалните археологически открития на света. Долината на Кралете, Долината на кралиците, Гробниците на благородниците са едни от най-хубавите места в Древната египетска цивилизация. Тези комплекси от пещери и гробници са разположени на 20 км западно от града на другия край река Нил. Най-известния от всички е този на Тутанкамон
В самия град на брега на река Нил величествено е разположен Храмът на Луксор. Построен от Amenhotep III между 1390 – 1352 г.пр.н.е. на мястото, където преди това е съществувало друго светилище издигнато от Hatshepsut през 15 век пр.н.е. Храмът е бил разширяван от Рамзес II, Александър Велики и римляните докато не достига внушителни размери и впечатляващи форми. Има четири колонни вътрешни двора и покрити зали, който са изящни творения на цивилизацията. Пред първия огромен пилон има няколко колосални гранитни статуи на Рамзес II и розов гранитен обелиск, какъвто има и в Париж.
Днешния град не е нищо особено, но не и отблъскващ. Има няколко ресторантчета, в които може да хапнете поносима храна. За преспиване има възможност от евтини до луксозни и скъпи хотели. За тези, които обичат бира най-скъпото място е най-доброто.
Температурата на въздуха варира през различните месеци като най-топло е от май до септември, когато термометъра надминава 40 градуса. Докато през януари и февруари нощно време градусите може да паднат до 6. По отношение на валежите – ами такива почти няма.

Хургада

Екзотичен курорт за почивка на Червено море, известен с кораловите си рифове и пъстроцветни обитатели! Меко слънце и необятни плажове, много водни предизвикателства, забава и отмора…
Чудесно устроен и от десетилетия популярен в цял свят като перлата на Червено море, Хургада е заобиколен от екзотични високи планини, граничещи с пустинята и създаващи усещане за нещо непознато и уникално! С много възможности за целогодишна почивка и плаж, разглеждане на автентични храмове и гробници, специално подбрани хотели и неограничени възможности за водни спортове, Хургада ще Ви подари топлата емоцията и настроението, за което сте мечтали!
В продължение на 20 км по брега са разположени множество хотели, които могат да задоволят желанията на всеки един от вас. Изборът ви е от пет-звездни луксозни хотели до обикновени къщи за гости и всичко, което се събира между тези две категории. Курорта е световно известен център за подводно гмуркане и съблазнява много от най-добрите в тази област. Температурата през по-голяма част от годината е топъл и пустинно-сух с умерени ветрове. През лятото е горещо, поради което трябва да вземете предпазни мерки против парещите слънчевите лъчи. Зимата пък термометъра заковава между 20-25 градуса, а водата е 20-22 градуса. Задължително се възползвайте от възможността да се направите обиколка под водата, защото светът, който ще видите е...невероятен.
В миналото Хургада е бил малко рибарско селище, където рядко са отсядали пътници. В края на 70-те поради изключително чистите води на морето и безкрайните възможности за подводно гмуркане решават да го превърнат в египетски център за развлекателен туризъм. Резултатът е налице днес – дългата плажна ивица с многожество хотели. Повечето от хотелите са изградени в съвременен и раздвижен стил далече от монументите, трафика и мърсотията. Големи тълпи от египтяни и араби отдавна се сливат с потока от американци и европейци, които идват през цялата година. Докато на плажовете има голяма вероятност да попаднете сред толяма тълпа. Но не се отчайвайте. Всичко е временно. Защото тук живота тече със силата на кристално чистите води разсриващи ... ЕДИН ДРУГ СВЯТ.
В топлите води край този далечен бряг ще видите редки пъстроцветни риби и корали, можете да посетите богат музей и аквариум, за да се насладите на непознати представители на флората и фауната! Крайбрежието на Хургада е известно и с възможността за практикуване на всякакви водни спортове - уиндсърф, яхтинг, риболов, плуване и гмуркане, дълбоководно гмуркане. Китните острови край Хургада са идеални за барбекю по залез слънце, пустинните планини на запад примамват с автентичните си бедуински селца.

Шарм Ел Шейх

Това не е просто Египет – това е Шарм Ел Шейх (в превод "шейхския залив")! Най-съвременният и динамично развиващ се курорт на Синайския полуостров. Един от най-престижните курорти в Египет и Африка – приказно място, където се срещат "лунни пейзажи“ и изумрудено сините води на Червено море.

Това екологично чисто местенце от планетата е истински рай за любителите на подводната екзотика. Прекрасните коралови рифове, разноцветните риби и прозрачните води привличат тук фенове на дайвинга от цял свят. Хотелите в Шарм ел Шейх са новопостроени, повечето от които са в арабски стил и носят неповторим източен колорит. Тук няма опасност да скучаете, защото перлата на Шарм ел Шейх – заливът Наама Бей освен с престижните си хотели е известен с нощния си живот, предлагащ разнообразни развлечения в модерни ресторанти, дискотеки, казина и клубове. Много популярно място е пешеходната алея, свързваща всички хотели на първа линия, където можете да изпиете своето питие под палмите, сред уханни цветя и под звуците на жива музика. Не се отказвайте и от едно арабско кафе с кардамон, седейки на открито върху копринени възглавнички, пушейки наргиле с ябълков тютюн. Тук можете да направите своите покупки, както в модерни търговски центрове, така и в малки арабски магазинчета, запазили духа на изтока.
Шарм Ел Шейх с право се счита за един от най-красивите курорти, защото съчетава в себе си контрастите между планините в пустинята и прозрачно зелените води на морето, просторните златисти плажове, финиковите палми и ароматните цветя. И всичко това в една удивителна хармония, носеща наслада и оставяща незабравими спомени.

Визови изисквания

Българските граждани могат да влязат на територията на Египет с предварително получени визи от египетското посолство в София или от друго дипломатическо или консулско представителство на Египет в чужбина. Визите са три вида:
  • туристически
  • входни /за цели, различни от туризъм/
  • транзитни.
От 01.02.2002 г. на българските граждани могат да бъдат издавани туристически визи на ГКПП на Египет.Цената на туристическите визи, издавани на ГКПП е 15 щ.дол., като валидността им е до 30 дни. Възможно е да бъде отказано издаването на туристически или входни визи на български гражданки на възраст между 18 и 35 години, в случай, че не са придружавани от съпруг, баща или брат, а така също когато не са включени в организирана туристическа група. За удължаване на своя престой в Египет, преди изтичането на валидността на тяхната туристическа или входна виза българските граждани могат да направят постъпки в отдел "Паспорти, визови въпроси и емиграция" на МВР и срещу заплащане могат да получат разрешение за по-продължително пребиваване.
При влизане в Египет се разрешава внос на лични вещи, концентриран алкохол до 1 литър, както и на не повече от 250 г. цигари или 50 пури. Личните видеокамери, фотоапарати и преносими компютри се вписват в паспортите на чуждите граждани за да бъде гарантирано тяхното изнасяне. Не е разрешено изнасянето на египетска валута над 1000 египетски лири. Забранен е износът на картини, килими и бижутерски изделия на повече от 100 години.

При пътуване от България в Египет не са необходими имунизации и на границата не се изисква имунизационна книжка. Същевременно, при влизане в Египет от Судан и повечето африкански страни се изисква наличието на имунизации и имунизационна книжка.

Къпането в река Нил е съпроводено със сериозен риск от бактериално инфектиране, заразяване с хепатит и особено опасната за здравето паразитна шистосомия (билхарзия).

Препоръчваме употребата на бутилирана вода. Храната в хотелите и ресторантите в категория над три звезди е безопасна. Храненето в други заведения за обществено хранене, в частност употребата на пресни плодове и зеленчуци може да доведе до стомашно-чревни инфекции.

Преди предприемане на пътуване до Египет, непременно се снабдете със съответна международна пътническа и здравна застраховка. Трябва да се уверите, че полицата покрива разходите за хоспитализиране, лечение и медицинско репатриране до България, както и дейности които имате намерение да извършвате по време на престоя, като гмуркане и др.

 
 
Август
2018
Септември
2018
Октомври
2018
Ноември
2018
Декември
2018
Януари
2019
Февруари
2019
Март
2019
Април
2019
Май
2019
Юни
2019
Юли
2019
Newsletter
Абонирайте се за нашите промоционални оферти!
Planet Tours

Представи и твоята страницаGet Adobe Flash player
 
     Уеб Дизайн, Програмиране, бази данни и реклама, оптимизиране за търсещи машини, уеб хостинг, Изработка на уеб дизайн, Туристически Сайтове, Туризъм, Туризъм сайт, Уеб Дизайн, Уеб Програмиране, Редизайн, Online Мултимедия, Уеб базирани решения, Банери, банер реклами, софтуерна поддръжка, Интернет реклама, Поддръжка и Хостинг на уеб сайт. Системи за управление на съдържанието на уеб сайт, разработка на уникален дизайн, административен модул за управление на съдържанието: ПроСтудио