Home
Начало
Контакт
За Нас

       ПОЧИВКИ

Щастието не е крайна спирка, а начин на пътуване....       ХОТЕЛИ

       КРУИЗИ       TRAVELLER IQ


Новини от Блога
Вашата оценка
Начало > Съвети при пътуване
Съвети при пътуване
Търсене

Съвети при пътуване • Проверете паспорта си.

Трябва да остават поне 6 месеца до изтичането му. Това е изискване на повечето държави по света.

 • Оставете подробна информация на ваши близки за това, къде отивате - номер на полета, името на фирмата организатор, хотела, кога ще се върнете и тн.

Тази информация е важна, в случай, че имате проблем или изпаднете в беда и не можете да се свържете с никой. Все пак е добре , ако сте изчезнали , някой да ви търси.

 • Помнете поне 2 телефона на ваши близки наизуст.

В случай, че ви оберат и останете без нищо, ще трябва да позвъните на някой за помощ.

 • Разпределете парите си на различни места.

Никога не дръжте портфейл в задния си джоб. Най-подходящи са портмонета на кръста, на врата или във вътрешен джоб на яке с цип.

 • Взимайте бързо багажа си на летищата .

Облепете куфара си с трудно махащи се лепенки, с които да го разпознаете лесно.

 • Носете си химикалка.

Очаквайте по всяко време да ви изненадат с попълването на някой формуляр.

 • Информирайте се как стои въпросът с бакшишите в страната, в която сте.

Придържайте се към рамките на общоприетото.

 • Носете си швейцарско ножче, фенерче и няколко снимки на роднини.

И трите неща ще ви послужат добре. Ще се учудите колко често местните хора , с които се сприятелявате искат да видят снимки на семейството ви.

 • Обличайте се семпло, като се съобразявате с местните правила.

Лъскави и “супер модерни” дрехи, обувки на високи токове, силен грим са крайно неподходящи в повечето случаи.

 • Носете си джапанки.

 • Хотелите с 4 и 5 звезди задължително имат сешоари в стаите.

 • Пробвайте местната кухня и алкохол.

 • Осведомете се от сигурен източник относно обмяната на валута в страната.

Разберете нормалния курс, изгодната валута (долари ,евро, местната), както и мястото, където да обмените парите си. (банка, хотел, change бюро, туроператор и тн)

 • Наблюдавайте! Наблюдавайте околните, обстановката. Снимките са хубаво нещо, но понякога заети да снимаме, забравяме да преживеем момента.

 • Бъдете готови да общувате с езика на жестовете, когато се наложи и не се срамувайте да изиграете малка сценка.

Освен, че ще ви разберат и ще се посмеете.

 • Бъдете вежливи и благодарете често. Не забравяйте, че е по-добре да прекалите с любезностите, от колкото да обидите някого с горделиво или грубо поведение.

 • Най-добрият начин да се справите с часовата разлика е да се движите според местното време.

Спете в самолета колкото искате, но като пристигнете ако е ден, там където сте, стойте будни независимо, че организма ви казва, че е нощ.
Тоест спете когато е тъмно и будувайте през деня. Така ще се адаптирате много бързо, в противен случай може да се чувствате изморени няколко дни.

 • Доверете се на инстинктите си. Ако нещо ви подсказва опасност, а привидно изглежда наред, не се колебайте, ами си плюйте на петите.

 • Очаквайте неочакваното и се забавлявайте !

5 практични съвета как да планирате вашето пътуване

Планирането е процес на предвиждане на бъдещи действия. Няма спор - добрата подготовка води след себе си гладко и безпроблемно пътуване,а възникналите неочаква препятствия са по-лесно преодолими.


Ще предложим на вашето внимание 5 важни фактора, над които да помислите, преди да стегнете багажа:


Тип почивка

Всеки от нас има индивидуални предпочитания как да изкара няколкото полагащи се почивни дни. Някои предпочитат на море, изтегнати под парещите слънчеви лъчи, други предприемат разходка сред природата и предпочитат отдих в планината. Гърция е държава с богато историческо и културно наследство. Тук е люлката на древната Елинистична култура и цивилизация - една прекрасна дестинация за пътувания с познавателен характер. А любителите на шопинг терапията ще ги насочим към търговските улици а големите градове и ще им представим една нова територия за "завладяване".

Фактор време

Личното ни време често трябва да бъде съобразявано с възможностите за отпуск, с ваканциите на децата или с предстоящи национални празници. Уикенд пътуванията предлагат възможност за кратки и интензивни в своята програма посещения на избраната дестинация. Ако пък предприемете инициативата сами да организирате и осъществите пътуването, тогава е желателно да предвидите време за път, за почивка, както и за непредвидими ситуации.

Финансов ресурс

Ако изберете висок сезон за вашето пътуване или пък популярна дестинация, съвсем естествено трябва да се подготвите и по-солиден финансов ресурс. Планирайте подробно вашите разходи : база за настаняване и цена на нощувка, превоз, хранене, забавление, разходи за сувенири и подаръци, такси за паркинг или ферибот и др.

Резервации Last minute : Early booking

Ако сте добри в планирането на вашата ваканция, можете да се възползвате от намалението при кампаниите за "ранно записване". Резервациите тип "последна минута" не носят висок процент отстъпка, но ще се отразят положително спестените средства на ваканционния бюджет. Друг е въпросът, че може да се наложи да направите някои компромис, за да приемете това предложение, тъй като изборът е по-ограничен - например с датите на вашата почивка или близка до желаната от вас дестинация.

Транспорт

Изборът на подходящо транспортно средство може да даде отражение върху факторите време и пари. Дали ще пътувате с личен автомобил, автобус, превоз с група или самолет, вие ще прецените кой вид превоз е най- комфортен за вас и най- достъпен за вашия джоб.

Тези пет фактора оформят една добра рамка, с помощта на която да планирате вашето пътуване успешно. Разбира се, това е една малка част от подготвиелния процес към постигането на незабравими изживявания по време на ваканцията.Какво да не пропуснем при опаковането на багажа


1. Избор на подходящ куфар/ сак

Правилно подбрания куфар или сак ще улесни вашето предвижване, ще ви даде възможност да подредите багажа си, така че дрехите да запазят добрият си вид. Най - отдолу поставете тежките предмети, а отгоре подредете изгладените и старателно сгънатите дрехи. Използвайте малка ръчна чанта за съхранение и бърз достъп до документи, пари, фотоапарат, освежаващи напитки и снакс.

2. Оптимален брой дрехи

Съветваме ви в продължение на няколко дни да нареждате дрехите "като на сергия", така че когато приготвяте багажа да съобразите подходящите комбинации, така че да не носите много товар излишно. Винаги трябва да имате под ръка връхна дреха, в случай че времето стане по-хладно.

3. Тоалетни принадлежности

Вашият пънически несесер трябва да съдържа принадлежности по ваш избор, като за предпочитане е да се сдобиете с техни разфасовки в по-малък вид и количество. Прегледайте опаковките да са добре затворени, ако е необходимо, поставете ги вертикално, за да избегнете изтичане на тяхното съдържание. Можете част от тях да опаковате в отделни найлонови пликове.

4. Лекарства

Отделете лекарства от първа необходимост, за да избегнете излишното напрежение да закупувате в чужда страна. Ако сте чувствителни към комари и други насокоми, прибаивете към списъка и репелент.

5. Пижама и чехли за баня

6. Обувки

Винаги носете удобни обувки, защото програмата ви може да се окаже интензивна с дълги преходи и продължителни разглеждания на забележителности. Чифт обувки за дъждовен ден могат да влязат в употреба,ако времето се развали.

7. Плажни принадлежности / Екипировка

Погрижете се за вашия комфорт на плажа и не пестете в приготовленията - все пак на тази почивка сте за да й се насладите максимално.

8. Видеокамера /Фотоапарат

Бъдете готови да съхраните мигове от вашата ваканция

9. Карта / Туристически пътеводител

Каратата ще ви помогне да с еориентирате в пространствптп, а един подробен туристически пътеводител ще ви даде идеи как да организирате свободното си време и кои забележителности да посетите.

10. Погрижете се преди да тръгнете:

 • осигурете си мобилен достъп, като активирате услугата "роуминг"
 • проверете личните ви документи да са актуални
 • проверете техническото състояние на автомобила, ако сте избрали пътуване със собствен транспорт
 • потвърдете резервациите, дата, час и място на тръгване
 • обменете пари, като част от сумата вземете в дребни банкноти и монети, за ваше улеснение


Предложеният списък е примерен. Разбира се, съветваме всеки от вас да отдели малко време, достатъчно дори докато си пиетe сутрешното кафе и да си състави такъв списък. Така няма да се ангажирате в излишно влачене на тежки куфари с дрехи, които нямате физическата възможност да облечете по време на вашата почивка. Оставете си малко свободно място за сувенирите, които ще закупите.

Лек път и весела ваканция! 
 
Ноември
2023
Декември
2023
Януари
2024
Февруари
2024
Март
2024
Април
2024
Май
2024
Юни
2024
Юли
2024
Август
2024
Септември
2024
Октомври
2024
Newsletter
Абонирайте се за нашите промоционални оферти!
Planet Tours

Представи и твоята страницаGet Adobe Flash player
 
     Уеб Дизайн, Програмиране, бази данни и реклама, оптимизиране за търсещи машини, уеб хостинг, Изработка на уеб дизайн, Туристически Сайтове, Туризъм, Туризъм сайт, Уеб Дизайн, Уеб Програмиране, Редизайн, Online Мултимедия, Уеб базирани решения, Банери, банер реклами, софтуерна поддръжка, Интернет реклама, Поддръжка и Хостинг на уеб сайт. Системи за управление на съдържанието на уеб сайт, разработка на уникален дизайн, административен модул за управление на съдържанието: ПроСтудио